18.01.2019 Reede

Taotlusvoorud sotsiaalvaldkonnas 2019. aastal

Sotsiaalministeerium avalikustas tänavuse aasta taotlusvoorud sotsiaalvaldkonnas.

Sotsiaalministeerium avab uue taotlusvooru oma haldusalas.
Sotsiaalministeerium avab uue taotlusvooru oma haldusalas. Foto: pixabay

Teenusekohtade kohandamine ja uute loomine dementsusega inimestele üldhooldusteenust pakkuvates hoolekandeasutustes. Eesmärk on üldhooldusteenusel olevate dementsusega inimeste turvalisuse, igapäevase toimetuleku ja heaolu parandamine. Hooldekodudel on võimalik kohandada nii olemasolevaid teenusekohti kui võtta üldhooldusteenuse pakkumiseks kasutusele muid ruume, mis vastaksid dementsusega inimeste vajadustele. Taotlusvooruks on riigieelarvest ette nähtud 1,5 miljonit eurot ja taotlusi on võimalik esitada 13. märtsini. Lisainfo siin.

Toetus kohaliku omavalitsuse hoolekandeasutuste hoonete energiatõhusaks muutmiseks ja energiatõhusate hoonete rajamiseks. Kohalikel omavalitsustel on võimalik saada riigilt rahalist toetust olemasolevate hooldekodude energiatõhusaks muutmiseks. Lisandunud on võimalus ka uute, liginullenergiahoonetes tegutsevate hooldekodude ehitamiseks. Kokku on eelarves selleks ette nähtud ligi 9,5 miljonit eurot. Eelistatud on väiksemate hooldekodude uuendamine ja loomine. Taotlusi saab Riigi Tugiteenuste Keskusele esitada 30. aprillini. Lisainfo siin.

Elamufondi arendamise investeerimistoetus kohalikele omavalitsustele. Kohalikel omavalitsustele annab see toetus võimaluse luua eakatele nn teenusmaju, kus nad saaksid üürida tavapärase hinnaga ökonoomseid ja hea ligipääsetavusega kortereid ning mõningase kõrvalabiga iseseisvalt hakkama saada lükates nii edasi hooldekodu teenuste vajadust.  Üürielamute toetuse uus taotlusvoor avanes 3. detsembril 2018 ning taotlusi saab esitada kuni 4. veebruarini 2019. Lisainfo siin.

Uudsed lahendused sotsiaalvaldkonnas. 11. veebruarini saab taotleda toetust abivajajate ja nende lähedaste toimetulekut parandavate uudsete lahenduste arendamiseks ning elluviimiseks. Toetust saavad taotleda omavalitsused, riigiasutused või era- ja kolmanda sektori juriidilised isikud ning seda saab kasutada uudsete teenuste või toodete testimiseks ja kasutusele võtmiseks. Need ei pea olema kindlasti IT lahendused, rahastus on võimalik saada ka nutikalt korraldatud teenuste või toodete arendamiseks. Lisainfo siin.

Järgmised taotlusvoorud

Puuetega inimeste eluaseme füüsiline kohandamine. Aastaks 2023 on planeeritud kohandada üle Eesti 2000 erivajadusega inimese eluruumid. Eluruumi kohandamiseks peab inimene esitama taotluse kohalikule omavalitsusele. Uus taotlusvoor avatakse 2019. aasta I kvartalis. Taotlusvooruks on ette nähtud 7 miljonit eurot.

Intellektihäirega täisealistele päeva- ja nädalahoiuteenuse kohtade loomise toetus. Taotlusvooru kohalikele omavalitsustele ja teenuseosutajatele valmistatakse praegu ette. Taotlusvoor avatakse veebruaris ja selleks on ette nähtud 800 000 eurot.

Tööturul osalemist toetavad hoolekandeteenused. Toetust saab taotleda näiteks intervallhooldusteenuse, tugiisikuteenuse, koduteenuse ja isikliku abistaja teenuse arendamiseks. Taotlusvoor avatakse märtsi lõpus ning selleks on ette nähtud 5 miljonit eurot.

Äsja lõppes taotlusvoor, millega läbi Eesti Puuetega Inimeste Fondi said puudega inimeste organisatsioonid taotleda toetust investeeringuteks ja ostudeks. Toetatakse näiteks investeeringuid hoonete renoveerimiseks, ligipääsetavuse parandamiseks ja energiatõhususe tõstmiseks, aga ka soetusi, mis aitavad tõsta teenuste kvaliteeti ja haldussuutlikkust. Eraldi on pööratud tähelepanu invaspordi vahendite soetamisele. Lisainfo siin. Taotlusvooru tulemused selguvad veebruari esimeses pooles.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference