Saata printerisse

Eesti Pank: novembris võeti mullusest enam eluasemelaenu

Novembris võeti uusi eluasemelaene 14 protsenti enam kui mullu, hoiused pangas kasvasid aga laenudest ja liisingutest kiiremini.  Eesti Panga ökonomisti Mari Tamme sõnul suurenes ka ettevõtete laenamine, kuid peamiselt energeetikaettevõtete üksikute suurtehingute tõttu, teatas keskpank.

Laenunõudlus püsis novembris suur ja kuuga võeti uut eluasemelaenu 116 miljoni euro väärtuses. Seetõttu on ka eluasemelaenude portfelli aastakasv pisut kiirenenud ja ulatub 7 protsendini, märkis Tamm.

Eraisikud sõlmisid varasemaga sarnaselt hoogsalt uusi autoliisingulepinguid, autoliisingu jääk on aastatagusega võrreldes suurenenud rohkem kui viiendiku võrra. Majapidamiste muude tarbimislaenude aastakasv aga aeglustus novembris 4 protsendile.

Mittefinantssektori ettevõtted võtsid uusi pangalaene ja liisinguid sel aastal rohkem kui aasta eest. Tamme sõnul on osalt laenu võetud varasemate laenude refinantseerimiseks. Novembris kasvatasid laenumahtu ka mõned energeetikasektori suurtehingud. Teiste sektorite laenunõudlus oli sama suur kui varasematel kuudel. Ettevõtete laenu- ja liisingujääk kokku kasvas novembris eelmise aastaga võrreldes 5,2 protsenti.

Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal, mis aasta esimesel poolel suurenes, pole viimastel kuudel tõusnud. Novembris oli see 2,5 protsenti ehk siiski kõrgem kui eelmise aasta keskmine. Mullusega võrreldes on tõusnud ka ettevõtete uute pikaajaliste laenude keskmine intressimarginaal, mis oli novembris 2,6 protsenti.

Eesti ettevõtete ja eraisikute hoiused pankades jätkasid tempokat kasvu ja suurenesid aastatagusega võrreldes ligikaudu 10 protsenti. Seega on hoiused kasvanud laenudest ja liisingutest kiiremini ning ettevõtete ja inimeste finantspuhvrid on suurenenud.

Mitteresidentide hoiused novembris vähenesid; möödunud aastaga võrreldes on nende maht kahanenud 29 protsenti. Kuu lõpus moodustasid mitteresidentide hoiused ettevõtete ja eraisikute hoiuste jäägist 6,2 protsenti.