29.11.2018 Neljapäev

Tööjõupuudust leevendavad välismaalt tulnud töötajad

Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk 2018. aasta kolmandas kvartalis aastatagusest 7,5% suurem. Palgakasvu tempot on viimastel kvartalitel mõjutanud tulumaksureform. Tööjõupuudust leevendavad välismaalt värvatud töötajad, mistõttu väheneb surve palkade tõusuks.
Orsolya Soosaar, ökonomist
Orsolya Soosaar, ökonomist Foto: Eesti Pank

Hoogne palgakasv ja 28. novembril avaldatud andmed ettevõtete majandustulemuste kohta viitavad kolmanda kvartali heale majandusseisule. Palgauuringu järgi kasvas lisaks keskmisele palgale kolmandas kvartalis ka töötajate arv. Sama trendi näitavad ka maksu- ja tolliameti andmed ning ettevõtlusstatistika.

Viimase kahe kvartali palgakasvu tempot on mõjutanud tulumaksureform. Palgakasvu aeglustumist teises ja seejärel kiirenemist kolmandas kvartalis selgitab osaliselt eelmise aastaga võrreldes ühtlasem puhkusetasude võtmine suvekuudel. Sellega püüti vältida maksuvaba tulu kõikumist ja suuremat maksukohustust. Kahe kvartali keskmisena suurenes keskmine palk 7% ehk kasv oli veidi aeglasem kui eelmise aasta teises pooles ja selle aasta alguses.

Tõenäoliselt kasvaksid palgad veelgi kiiremini, kui välismaise tööjõu värbamise reegleid poleks viimastel aastatel lõdvendatud. Viimase aastaga on kasvanud välismaalaste ajutise töötamise registreerimine. See on aidanud leevendada tööjõupuudust eelkõige ehituses ja tööstussektoris. Töötajate juurde värbamine välismaalt aitab kiire majanduskasvu ajal vähendada tööjõukulu kasvu ja seeläbi ka hinnatõusu. Väheneb ka tööpuuduse kõikumine, sest välismaalt värvatud töötajatest suur osa saab töötada Eestis ajutiselt.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference