21.11.2018 Kolmapäev

Müügi asukoha kajastamine raamatupidamise aastaaruandes Esile tõstetud

Eestis registreeritud ettevõte müüb kaupa Lätis registreeritud firmale. Mõlemad firmad on oma riigis registreeritud käibemaksukohustuslaseks. Kaup läheb Poolast Rootsi, tegu on kolmnurktehinguga. Kas aastaaruandes tuleb näidata lisa „Müügitulu” osas „Müügitulu geograafiliste piirkondade lõikes” müügi asukohana ostja registreeritud asukoht (Läti) või riik, kuhu kaup tarnitakse (Rootsi)?
Vadim Donchevski, vandeaudiitor
Vadim Donchevski, vandeaudiitor Foto: DNW Audit

Vastab Vadim Donchevski, vandeaudiitor, DNW Audit:

Raamatupidamise seadus ja RTJ 15 „Lisades avalikustatav informatsioon” ei anna täpseid juhiseid, mil viisil määratletakse geograafilised piirkonnad, mille kaudu on vaja müügitulu lahti šifreerida. Tavaliselt näidatakse geograafilise piirkonna all ostja riik või regioon, kuid võidakse näidata ka riik, kust kaup tarnitakse/hangitakse või kus teenus osutatakse (arvele tehakse vastav allmärkus). Tuleb arvestada ka sellega, et raamatupidamisarvestustes kajastatavate müügitulu vahendustehingute puhul võidakse näidata mitte ostjalt saadud summa, vaid ainult vahendus- või agenditasu.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference