Saata printerisse

Luminor: tööjõupuudus sunnib tööstureid tehnoloogiasse investeerima

Luminor Eesti äripanganduse juhi Krõõt Kilveti sõnul sunnib töökäte nappus tööstureid senisest enam tehnoloogiasse investeerima.

Tuleviku kasv on tema sõnul üha enam uute tehnoloogiate, innovatsiooni ja majanduse digitaliseerimise päralt. See pole Kilveti hinnangul ettevõtetele aga sugugi lihtne väljakutse suureneva tööjõupuuduse kõrval.

"Kiire majanduskasvu tempo hoidmiseks tuleks senisest enam investeerida rahvusvahelisse konkurentsivõimesse – kõige suurema riski võtavad need, kelle strateegias ei ole investeeringuid ja arendustegevust," ütles Kilvet pressiteate vahendusel.

Kilvet selgitas, et juba mõnda aega on Eesti puhul tööstussektoris siseturu tellimused kasvanud ekspordist kiiremini, mis peegeldavad sisenõudluse hoogsamat arengut. "Ekspordi kasvatamine endises tempos muutubki majanduste kasvutempode aeglustumise korral aina suuremaks väljakutseks ja kvalifitseeritud tööjõu nappus survestab ettevõtjaid investeerima automatiseerimisse ja tööjõu automatiseerimisse," rääkis ta.

Masinaehitusega tegeleva ettevõtte Welmet juhatuse esimehe Märt Lehtsalu sõnul pole palgasurve ja tööjõupuudus tööstussektoris uued väljakutsed. Palju suuremaks probleemiks peab ta hoopis kohaliku haridussüsteemi puudulikkust, pädevate õppejõudude puudust ja vähest noorte karjäärinõustamist.

"Noored ei viitsi õppida ja paljud lähevad pärast üldhariduskooli lõpetamist välismaale lihttööd tegema, ehitusele armatuurrauda tõstma või küprokit paigaldama. Sellises olukorras tulebki lahendusi otsida ennekõike robotite kasutuselevõtust ja töötajate täiendõppest. Automatiseerime protsesse, koolitame töötajaid, kaasame Ukrainast renditööjõudu," iseloomustas ta ettevõtte väljakutseid.

Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuhi Triin Ploompuu sõnul ettevõtete käibed kasvavad, üha rohkem arendatakse uudistooteid ja leitud on ka uusi eksporditurge. Ometi ei anna see põhjust rõõmustada. "Ettevõtete kasumi söövad ära palgaralli ja elektrienergia hind, mis pole teiste riikidega võrreldes konkurentsivõimeline," tõdes ta.

Kõige aktuaalsemaks probleemiks masina- ja metallitööstuses on tema sõnul oskustööjõu puudus, mille tulemusel kipuvad tarned hilinema ja sisse tuleb ka palju praaki. "Tööd tuleb teha muidugi mitmel suunal, muu hulgas sellega, et riigi raha eest siin hariduse saanud spetsialistidel oleks põhjust kaaluda ka Eestis töötamist. Aga mööda ei saa ka näiteks sellest, et tööstust puudutavad seadusemuudatused tuleks senisest enam vastavate erialaliitudega eelnevalt läbi arutada," lisas liidu tegevjuht.