Saata printerisse

Rooma: Euroopa Komisjoni sügisprognoos on väär

Itaalia rahandusministeeriumi teatel on Euroopa Komisjoni Itaalia kohta käiv sügisprognoos, kus ennustatakse riigile eelarvedefitsiidi suurt kasvamist, "tehniline eksimus".

"Meil on kurb tuua tähelepanu komisjoni tehnilisele eksimusele," teatas rahandusministeerium, kritiseerides riigi valitsuse 2019. aasta riigieelarve komisjonipoolset analüüsi kui ebaadekavaatset ja poolikut.

Brüsseli hinnangul jõuab Itaalia eelarvepuudujääk tuleval aastal 2,9 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT), seda võrreldes eelneva prognoosiga, mis oli 1,7 protsenti.

Seejuures leiab Euroopa Komisjon, et Itaalia majandus kasvab tuleval aastal vaid 1,2 protsenti, samas kui Rooma eelarvekava tugineb eeldusele, et kasv küündib 1,5 protsendini.

8. novembri prognoosis teatas komisjon, et kui Itaalia jätkab kulutamistega praegusel rajal, püsib riigivõlg tuleval kahel aastal muutumatuna 131 protsendi tasemel SKT-st, jäädes Euroopa Liidus alla ainult Kreeka riigivõlale.

Itaalia valitsuse hinnangul on kõrge võlatase ja madal kasvutempo aga hoopis põhjus suuremaks kulutamiseks, et seeläbi majanduskasvu elavdada. Valitsus märkis ka, et kuigi komisjoni prognoos oli tema prognoosist oluliselt erinev, tahab Rooma Brüsseliga endiselt konstruktiivset dialoogi.