Saata printerisse

Smart-ID autentimislahendus sai võrdseks omakäelise allkirjaga

SK ID Solutionsi arendatav autentimisrakendus Smart-ID sai juriidiliselt võrdväärseks omakäelise allkirjaga, teatas firma.

See annab võimaluse luua Smart-ID-ga allkirju, mis on tunnustatud kõigis Euroopa Liidu riikides võrdväärselt omakäelise allkirjaga. Eesti kontekstis tähendab see seda, et tehtud allkiri on samaväärne allkirjadega, mida antakse Mobiil-ID ja ID-kaardiga, teatas firma.

Nimelt on Smart-ID sertifitseerimise tulemusel tunnustatud kui QSCD (Qualified Signature Creation Device)  See on kõige kõrgem võimalik tase Euroopa Liidus ning tänu sellele on võimalik Smart-ID kasutajatel anda nüüd digitaalallkirju, mis on võrdväärsed käsitsi kirjutatud allkirjadega ning mida on kohustus aktsepteerida kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides. Smart-ID nii toote kui ka teenuse hindamise viis läbi Saksamaa turvasertifitseerija TÜViT.

"Smart-ID sertifitseerimine tootena annab tulevikus kindlasti kasutamiseks uusi võimalusi, mis muidu oleks jäänud püüdmatuks. See on garantii nii e-teenuste pakkujatele kui tavakasutajatele, et Smart-ID on väärt usaldust, mida talle on juba omistatud," ütles SK ID Solutions juht Kalev Pihl pressiteates.

Pihla sõnul pole aga see veel kindlasti viimane uudis teenuse vastavuse osas kehtestatud normidele ning SK soovib kindlasti jätkata ka Smart-ID kui identimisteenuse hindamist liikmesriikides, kus teenus kättesaadavaks tehakse. Hetkel see veel võimalik pole olnud, sest vastav õigusruum on kõikjal alles kujunemas.

Kõik alates neljapäevast registreerunud kasutajad saavad automaatselt QSCD tasemele vastava Smart-ID. Varasemalt registreerunud kasutajad, kes soovivad Smart ID-ga anda QES tasemele vastavat digiallkirja, peavad uuendama oma Smart-ID rakendust ning uuesti registreerima Smart-ID konto.

SK teatel on seda mugav teha Mobiil-ID või ID-kaardiga, kuid kui selleks peaks inimene pangakontorisse tee ette võtma, siis seda SK ei soovita, sest esialgu pole ühtegi teenust, millele olemasoleva Smart-ID-ga ligi ei saa ja uuega saaks.