Saata printerisse

Eestil on topeltmaksustamise vältimise leping 59 riigiga

Kaubanduskoda tegi riigile ettepaneku kaaluda topeltmaksustamise vältimise lepingu sõlmimist lisaks veel vähemalt 12 riigiga. Sellesse loetellu kuuluvad näiteks Austraalia, Brasiilia ja Hongkong.

Tänaseks on Eesti sõlminud topeltmaksustamise vältimise lepingu 59 riigiga. Lepingud on sõlmitud kõikide Euroopa Liidu liikmesriikidega, aga ka näiteks Hiina, India, USA, Ukraina, Valgevene, Norra ja Šveitsiga. Lepingud on ettevalmistamisel 7 riigiga.

Topeltmaksustamise vältimise leping võiks jõustuda ka Venemaaga

Ettevõtjad ootavad pikisilmi, et Eesti sõlmiks topeltmaksustamise vältimise lepingu Venemaaga. Leping on Eesti poolt ratifitseeritud juba 2004. aastal, kuid ei ole veel jõustunud. Arvestades Eesti ja Venemaa vahelisi suhteid, ei ole ka ilmselt reaalne oodata, et see leping lähitulevikus jõustuks.

Kaubanduskoda tegi riigile ettepaneku kaaluda lepingu sõlmimist vähemalt 12 riigiga üle maailma. Lõuna-Ameerika riikidest võiks Eestil olla leping Brasiilia, Argentiina ja Tšiiliga. Täna ei ole Eestil ühegi selle piirkonna riigiga topeltmaksustamise vältimise lepingut.

Aafrika riikidest tõime välja Egiptuse, Lõuna-Aafrika Vabariigi ning Ghana. Aasia riikidest tasub lepingu sõlmimist kaaluda Indoneesia, Taiwani ja Hongkongiga. Peale selle tegime ettepaneku sõlmida leping Austraalia, Jeemeni ja Saudi Araabiaga.

Kaubanduskoda esitas ka 2014. aastal riigile loetelu riikidest, kellega võiks sõlmida topeltmaksustamise vältimise lepingu. Sellest loetelust on tänaseks Eestil leping sõlmitud Jaapaniga ja Kõrgõzstaniga.

Topeltmaksustamise vältimise lepingud soodustavad investeeringuid, tagavad isikute võrdse kohtlemise ning kõrvaldavad topeltmaksustamise, mis võib tekkida kahe riigi seaduste koosmõju tulemusena.