07.09.2018 Reede

ECB: mitteresidentide pangandus on Lätile suur väljakutse

Mitteresidentidest klientide osakaalu vähendamine pankades on olnud Lätis suur väljakutse kõigile finantsturu osalistele, nentis Euroopa Keskpanga (ECB) järelevalvejuht Daniele Nouy usutluses BNS-ile, lisades, et see toob ilmselt kaasa mitmete pankade ühinemise ja sulgumise.

"Lätis on erinevat tüüpi pankasid. Suurimad pangad Lätis kuuluvad Baltimaades ja Skandinaavias tegutsevatele pangakontsernidele, sealhulgas ka Rootsi pangad. Need pangad on osa suurest grupist, mis teenivad regiooni riikide majanduste huve. Mis puudutab väiksemaid Läti pankasid, mis pakuvad teenuseid mitteresidentidele, siis on on Läti ametivõimud otsutanud, et sellist äritegevust tuleb vähendada tulenevalt rahapesuohust ja kuna see ei teeni Läti majanduse huve," rääkis ta.

"Nüüd, kui nad on sunnitud, minu hinnangul õiglaselt, välisklientide teenindamist vähendama, vaatavad need pangad oma äritegevust üle. Mõned neist võivad ühineda, mõned tegevuse lõpetada. Kindlasti kaasnevad sellega muudatused Läti turul. Viimastel kuudel toimunud sündmused ja muutused on kõigile turuosalistele väljakutse," ütles Nouy.

Rääkides Lätit läbivast mitteresidentide rahavoost, sealhulgas Venemaalt ja teistest Euroopa Liidu riikidest pärit rahast, ütles Nouy, et selline tegevus on täpselt see ajend, miks ta soovitab luua Euroopas ühtse asutuse, mis võitleks rahapesu vastu. "Me oleme koos tugevamad ja see on rahvusvaheline tegevus. Kui me tahame Euroopat kaitsta, on loomulik parandada järelevalvet Euroopa tasandil," märkis ta.

"Euroalal teeme me kõik, mis suudame, koos oma kolleegidega riiklikest järelevalveametitest. Samuti teeme koostööd teiste Euroopa Liidu riikidega. Enamgi veel – alates finantskriisist on hakatud maksuparadiise ja muid selliseid struktuure asjakohasemalt käsitlema ja maksude vältimine on muutumas keerukamaks. Seega ütleksin, et tehkem vähemalt Euroopas head tööd ja tehkem koostööd teiste regioonidega maailmas," lisas ta.

Lätis vastutab ECB praegu Swedbanki, SEB ja Luminor Banki järelevalve eest. Enne ABLV Banki panganduslitsentsi tühistamist juulis vastutas ECB ka selle järelevalve eest.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference