Saata printerisse

Eesti ja Soome alustasid X-tee ühist arendusetappi

Eesti ja Soome X-tee arendamiseks loodud MTÜ Nordic Institute for Interoperability Solutions (NIIS) alustas X-tee esimest ühist arendusetappi.

Esimese arendusetapiga alustati ametlikult 7. augustil. "Eesti ja Soome on X-teed arendanud koos alates 2015. aastast, kuid seni on arendusega tegeletud eraldi riigispetsiifilistes tiimides, kasutades eraldi arendusvahendeid ja protsesse. See on esimene kord, kui Eesti ja Soome arendavad tarkvara koos ühise organisatsiooni all ja ühtse töögraafikuga," ütles NIIS-i tehnoloogiajuht Petteri Kivimäki pressiteate vahendusel.

NIIS-i eesmärk on tagada e-riigi infrastruktuuri kvaliteet, jätkusuutlikkus ja rahvusvahelise koostöö toimimine. X-tee on Eesti e-riigi üks olulisemaid tugisambaid, mille toimimise abil on võimalik tagada riigi infosüsteemi funktsioneerimine.

X-tee on turvaline infosüsteemide andmevahetuskiht, mis võimaldab andmekogudel ja registritel omavahel turvaliselt ning teatud volituste piires suhelda. X-tee abil vahetab andmeid ligikaudu 1000 Eesti asutust ning selle nähtavaks osaks on näiteks eesti.ee portaali kaudu kättesaadavad teenused.