Saata printerisse

Palm: ettevõtjate jaoks kujuneb probleemiks tööjõupuudus

Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palmi sõnul kujuneb käesoleval aastal Euroopa ettevõtjate jaoks peamiseks probleemiks kasvav tööjõupuudus.

IMF-i majandusprognoos jättis maailma majanduskasvu 3,9-protsendilise kasvuprognoosi paika, kuid tõstis 0,2 protsendipunkti võrra USA ja euroala käesoleva aasta kasvuväljavaadet vastavalt 2,9 protsendini ja 2,4 protsendini aastatagusega võrreldes, teatas Luminor.

"Kui USA puhul on positiivne mõju seotud ennekõike maksumuudatustega, siis euroala tugevat kasvu veab jõulisem sisenõudlus koos tööturu märkimisväärse paranemisega," märkis Palm. Tema hinnangul mõjutab pikemaajalist kestlikku kasvutempot ületav majandusareng positiivselt avatud majandusega riikide nagu Eesti kasvuväljavaadet.

"Sarnaselt nägime Luminori kevadprognoosis käesolevaks aastaks Eestis veel tugevat 3,5-protsendilist kasvu, mille puhul kasvuriskid on üles seoses investeeringute elavnemisega," märkis ta. Eesolevatel aastatel on Palmi sõnul oodata aga euroalas ning ka Eestis juba mõõdukamaid kasvutemposid, mis peegeldavad majanduste jõudmist küpsemasse kasvufaasi, mille puhul saavad Euroopa majandused vähem tuge hõive kasvust ja esialgsest investeeringute elavnemisest.

"Kokkuvõttes on tänavu Euroopa ettevõtjate jaoks tegemist jätkuvalt suviselt kuuma ärikliimaga, mille puhul kujuneb väljakutseks mitte niivõrd tellimuste vähesus, vaid kasvav tööjõu puudus," lisas Palm. Madala tööpuuduse juures kasvab palgasurve ja see toetab omakorda tarbijate kindlustunnet.

Kasvuväljavaade püsib euroalal ja Eestis jätkuvalt hea ning kindlasti tasub pikemaajalisi plaane tehes arvestada sellega, et ees ootavad paratamatult veidi küpsemad ja vähem tormaka majandusaktiivsusega aastad.

Ka globaalsetel finantsturgudel on Palmi sõnul praegu märke küpsemast arengufaasist, millega tavaliselt kaasneb intressitõus ja mõõdukam aktsiahindade kasvutempo. Näiteks USA riigivõlakirjade intresside tootlus läheneb keskpanga eesootavate intressitõusude najal 3,5 protsendile. Euroopa majanduse kasvufaas on USA-st maas ning seega seisab mõõdukas intressitõus Euroopas alles ees. Soodne intressitase soosib jätkuvalt investeeringuid.