Saata printerisse

Tööandjad: tööjõuturul on tunda ülekuumenemise ohtu

Eesti Tööandjate Keskliit annab alates sellest aastast välja kvartaalset tööjõupuuduse mõõdikut, mille kohaselt oli esimeses kvartalis tööjõuturul tunda ülekuumenemise ohtu.

"Tööjõudu aktiveerivad poliitikad ei ole piisavalt vilja kandnud. Ülalpeetavuse määr kasvab endiselt, pannes tööealiste õlule üha raskema maksukoorma. Vakantside osakaal püsib kõrge – 2005. aasta tasemel, mil tööjõuturul oli aktiivseid inimesi 4 protsenti vähem," ütles Tööandjate Keskliidu analüütik Raul Aron pressiteate vahendusel.

Suurem osa majanduseksperte ja tööandjaid on ühel meelel, et kvalifitseeritud tööjõupuudusest on saanud majandusarengu peamine pidur. Ka tootlikkuse kasv ei tule piisavalt kiiresti appi. Madal töötuse määr ja püsivalt suur vakantside osakaal näitab, et vabadele töökohtadele on praegu raske töötajat leida.

Väga kiiresti kasvab ka ülalpeetavuse määr, mis tähendab, et üha vähem tööealisi peab ülal pidama üha enam ülalpeetavaid. Isegi kui kõik tööealised on leidnud tööjõuturul sobiva rakenduse, on tööjõudu pikemas perspektiivis aasta-aastalt üha vähem.

Tööandjate keskliidu tööjõu mõõdiku näit koosneb peamiselt töötute ja vakantside suhtarvudest ning tööandjate tööjõupuuduse tunnetamise määrast. Töötute ja vakantside suhtarv väljendab tööjõu nõudluse ja pakkumise suhet. Majanduskonjunktuuri uuringu tulemused annavad ülevaate, kui suure probleemina tööandjad tööjõupuudust tunnetavad.

Eelnimetatuist koostatakse tööjõu mõõdiku näit, kuid lisaks vaadeldakse ja vajadusel kajastatakse ka erinevaid tööjõuturgu iseloomustavaid andmeid, nagu töötuse määra, hõive ja aktiivsuse määra, tööjõusiirdeid, tootlikkust, tööjõu ühikukulu, tööandjate plaani luua uusi töökohti, demograafilisi trende ja rännet, tööjõu-uuringute tulemusi, vakantside ja töötute struktuuri ja muud taolist.

Tööjõumõõdiku näitu alla 10 kraadi peetakse madalaks ja üldjuhul vastab see majanduskriisile või -seisakule. Näit 10-st 20 kraadini on hea tase, mil luuakse uusi töökohti ja nende mehitamiseks jätkub ka tööjõudu. Vahemikus 20-30-ni on ohutsoon, mis tähendab, et tööjõu leidmiseks tuleb vaeva näha. 30-40 vahel on tööjõuturul juba üsna kehv, tööandjate jaoks on töötajate leidmine raske ning tööjõuturg on kerges kriisis. Näit üle 40 on selge tööjõukriis ja majandust ähvardavad probleemid.

Tööandjate keskliidu hinnangul oli esimese kvartali andmetel näit 31, mis viitab sellele, et tööjõuturg on jõudnud ohutsooni.

Tööandjate keskliit on Eesti ettevõtteid ja majandusharuliite koondav katusorganisatsioon, mis esindab otse ja läbi haruliitude üle 1500 ettevõtte, mis on tööandjaks enam kui 145 000 töötajale. Tööandjate missioon on aidata kaasa Eesti majanduse kasvule ja inimeste elatustaseme tõusule.