25.01.2018 Neljapäev

Riigikogus oli esimesel lugemisel valimisnimekirja avatuks muutmine

Riigikogus oli 25. jaanuaril esimesel lugemisel riigikogu valimise seaduse ja kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise eelnõu, millega Vabaerakonna fraktsioon soovib muuta üleriigilise nimekirja kohalikel valimistel ja riigikogu valimistel avatuks.

Eelnõu näeb ette erakonna valimisnimekirja kantud isikute järjestumise vastavalt saadud häälte arvule ning arvestades valimisringkonna suurust, teatas riigikogu pressiteenistus BNS-ile.

Ettekande teinud Andres Herkel märkis, et eelnõuga on soov kaotada võimalus, et riigikogusse või Tallinna volikogusse pääseb kandidaat üksnes tänu oma paigutusele üleriigilises nimekirjas, samas kui nimekirjas temast tagapool oleva kandidaadi häälte osakaal on suurem vastava ringkonna lihtkvoodist.

Põhiseaduskomisjoni esindaja, keskerakondlase Helmut Hallemaa sõnul kaalus komisjon põhjalikult eelnõuga seotud erinevaid aspekte, mida võrreldi kasutusel oleva süsteemiga. Ta lisas, et tema arvates peaks valimissüsteemi puudutavaid küsimusi käsitlema terviklikult.

Läbirääkimistel sõna võtnud fraktsioonide esindajad tõid välja oma argumendid valimissüsteemi korralduse kohta. Reformierakondlane Arto Aas märkis, et muudatus mõjutaks ligikaudu kümmet protsenti riigikogu liikmetest. Tegemist on üsna marginaalse muudatusega. Aas ütles, et ka kinnistel valimisnimekirjadel on oma väärtus, seda näiteks erakonnasisese organisatsiooni ülesehitamise ja kaasamise seisukohast. Ta pidas olemasolevat süsteemi mõistlikuks. Vabaerakondlane Jüri Adams avaldas arvamust, et seadusemuudatus aitaks vähendada kasutusel oleva süsteemi kitsaskohti.

Hallemaa hinnangul on pakutud süsteem keeruline. Ta pidas vajalikuks eelnõu edasisel menetlemisel laiapõhjalise arutelu korraldamist.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255