15.12.2017 Reede

Pindi Kinnisvara: ehitussektori buum mõjutab tervet kinnisvaraturgu

Pindi Kinnisvara tegevjuhi Elari Udami sõnul on kevadised ohumärgid tõeks osutunud ning ehitussektori kiire hinnatõus ja tugev tööjõupuudus mõjutab tervet kinnisvarasektorit.

"Ligi 20-protsendiline ehitushinnatõus ja probleemid kvalifitseeritud tööjõu leidmisel on muutunud nii sügavaks, et see mõjutab ka otseselt kinnisvarasektorit, sest kõik äriplaanid enam lihtsalt ei toimi," ütles Udam pressiteate vahendusel. Soodsamate kortermajade arendamine lükkub edasi ning eramuehitus on soiku vajumas.

"Kui näiteks äärelinna soodsate uute korterite jääk kahaneb alla kriitilise piiri, siis on sellel otsene mõju järelturukorterite plahvatuslikule hinnatõusule, mis turu praegust stabiilsust arvestades pole kindlasti hea uudis. See omakorda veab üles teiste korterite müügihinnad ja nii need uued tõusulained tekivad," märkis Udam.

Udami sõnul saab teiseks suureks probleemiks olema ehitusturul lepingute ülesütlemine. "Oleneb, kumma poole närvid rohkem vastu peavad, kuid ülesütlemissoove on olnud juba mõlemalt poolt - kord tunneb tellija, et ehitaja ei suuda lubadusi täita, ja kord tunneb ehitaja ise, et aasta tagasi sõlmitud ehitusleping on tänastes tingimustes liiga ahistav ja odavam on maksta leppetrahvi kui edasi piinelda," lisas ta.   

Novembri lõpu seisuga oli Tallinnas ja Harjumaal kokku 115 korteriarendusprojekti 2453 korteripakkumisega, uusi kortereid lisandub peamiselt kallimatesse Kesklinna ja Põhja-Tallinna linnaosadesse.

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ütles, et ehkki uute korterite turul on hetkel tugev konkurents, alustatakse üha rohkem uusi projekte kallimas Kesklinnas ja Põhja-Tallinnas, vähem aga soodsamates piirkondades, kus hinnatase oleks kättesaadav ka noorele perele. "Äärelinna pakkumiste arv hakkab tasapisi kokku kuivama, sest kõrgete ehitushindade tõttu on kasumimarginaalid ohtlikult madalaks muutunud," sõnas ta.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference