Saata printerisse

Ametiühingud: tulumaksureform on vaid ajutine lahendus

Eesti Ametiühingute Keskliidu juhi Peep Petersoni hinnangul on 2018. aastast kehtiv maksusüsteem vaid ajutine lahendus oma ebaselguse tõttu, parem alternatiiv oleks ametiühingute arvates astmeline tulumaks.

"Ametiühingute hinnangul on uus maksusüsteem veider ning kahjuks hoiab selle süsteemi üks esimene eestkõneleja Juhan Parts praegu madalat profiili, et kriitikast pääseda," ütles Peterson tulumaksureformi konverentsil.

"Parem alternatiiv oleks astmeline tulumaks – me vajame õiglasemast maksusüsteemi, tulumaksureformi ja astmelist tulumaksu," lisas ta.

"Meie hinnangul on praegune maksusüsteem ajutine. Sooviksime selgemat maksusüstemi, soovime kolme-nelja aasta pärast üle minna lihtsamale süsteemile," märkis Eesti Ametiühingute Keskliidu juht.

Samal ajal leiab Peterson, et üleüldine olukord on Eestis siiski paranemas, sest paljud erakonnad tajuvad maksumuudatuste ja solidaarsuse olulisust. "Meil on pikka aega olnud lojaalsuskriis – inimesed ei taju ühiskonnas solidaarsust ja lojaalsust. Tänu tulumaksureformile see olukord siiski pisut paraneb," rääkis ta.

"Me peaksime olema nagu Põhjamaa ja käituma nagu Põhjamaa. Põhjamaade loogika on, et kedagi ei jäeta maha," lisas ta.

2018. aastast käivitub tulumaksureform, mille käigus tõstetakse kuni 1200-eurost kuupalka teenivate inimeste jaoks maksuvaba tulu määr 500 euroni kuus ehk 6000 euro tasemele aastas. Kõrgemat palka teenivate inimeste tulumaksuvabastus palga kasvades väheneb ning 25 200 euro või suurema aastasissetuleku juures kaob sootuks.