Saata printerisse

Sõiduauto üürimine ja sisendkäibemaks

Ettevõte on soetanud sõiduauto liisingufirmalt kasutusrendi alusel. Kas ettevõte saab liisingufirma arvetest 50% sisendkäibemaksu maha arvata, kui nimetatud sõiduauto üüritakse (tasu eest) ettevõtte töötajale, kes on ka juhatuse liige.

Vastab Kristjan Lund, maksunõustaja, KPMG Baltics:

KMS-i § 30 lg 3 kohaselt ettevõtluses kasutatava sõiduauto soetamisel või kasutuslepingu alusel kasutamisel ning sellise sõiduauto tarbeks kaupade soetamisel ja teenuste saamisel arvatakse arvestatud käibemaksust maha 50 protsenti sisendkäibemaksust. Seejuures juhime tähelepanu, et KMS-i § 4 lg 2 p 8 kohaselt ei teki  käivet ettevõtluses kasutatava sõiduauto tasu eest kasutada andmisest maksukohustuslase töötajale, teenistujale või juhtimis- või kontrollorgani liikmele.

Kui ettevõtluses kasutatav sõiduauto antakse tasu eest kasutada oma töötajale, juhtimis- või kontrollorgani liikmele, siis tulenevalt sellest, et auto kasutada andmist käibemaksuga ei maksustata, on õigus sellise sõiduauto tarbeks tehtud kuludelt arvata maha vaid 50% sisendkäibemaksust. Vastuses oleme eeldanud, et autot ei kasutata tasuliseks sõitjateveo teenuse osutamiseks ega õppesõiduautona.