Saata printerisse

Kas firma võib Saksamaal maksuvabalt rentida korteri?

Ettevõte lähetab tihti juhatuse liiget tööülesannete täitmiseks Saksamaale. Pidev hotellide broneerimine on ettevõttele väga kulukas. Kas firma saaks Saksamaal maksuvabalt rentida korterit ja maksta üüri ettemaksuna?

Vastab Häli Jürimäe, vandeadvokaat, LEADELL Pilv Advokaadibüroo:

Käibemaksuseaduse (edaspidi – KMS) §-s 16 on sätestatud käibemaksust vabastatud teenuste ja kauba käive. Säte hõlmab ka väljaspool Eestit tekkiva teenuse käivet. KMS-i § 10 lg 4 järgi ei ole teenuse käibe tekkimise koht Eesti, kui osutatakse välisriigis asuva kinnisasjaga seotud teenust.

KMS-i § 16 lg 2 p 2 järgi ei maksustata käibemaksuga teenuste käivet, milleks on kinnisasja või selle osa üürile, rendile või kasutusvaldusse andmine. Maksuvabastust ei kohaldata majutusteenuse osutamisele ning sõidukite parkimismaja või -koha, statsionaarselt paigaldatud seadme või masina või seifi üürile, rendile või kasutusvaldusse andmisele.

Võlaõigusseaduse § 272 lg 4 p 1 järgi ei kohaldata elu- ja äriruumide üürimise kohta sätestatut majutusettevõtte ruumide ning puhkamiseks mõeldud ruumide üürilepingutele tähtajaga mitte üle kolme kuu, samuti muude ruumide ajutiseks kasutamiseks sõlmitud üürilepingutele.

KMS-i § 16 sätestatu tuleneb käibemaksudirektiivist.

Käibemaksudirektiivi (direktiivi 2006/112/EÜ) artikli 135 lg 1 (l) järgi on liikmeriikidel kohustus vabastada käibemaksust kinnisasja rendile- ja üürileandmine. Sama artikli lg 2 järgi ei kohaldu maksuvabastus majutusele hotellisektoris või sama ülesandega sektorites, ruumide ja maatükkide rendileandmisele sõidukite parkimiseks.

Seega peab eeltoodud maksuvabastus kehtima ka Saksamaal. Eesti äriühingul on võimalik Saksamaal maksuvabalt rentida korterit, mida kasutatakse küsimuses kirjeldatu kohaselt töölähetuseks ehk ettevõtluse eesmärgil.