17.01.2017 Teisipäev

Kalurid saavad hakata püügiandmeid esitama mobiilirakenduses

Alates sellest nädalast saavad kutselised ranna- ja sisevete kalurid esitada kohustuslikke püügiandmeid mobiilirakenduse PERK kaudu, mis muudab andmete esitamise kalurite jaoks lihtsamaks, kiiremaks ja mugavamaks.

„Kaluritel pole enam vaja esitada ametiasutustele paberil püügipäeviku lehti. Selle asemel saavad nad hakata esitama kohustuslikke püügiandmeid nutirakenduses. PERK kasutamise eeliseks on ka see, et selle kaudu on võimalik esitada andmeid korraga mitmele ametiasutusele,“ ütles maaeluministeeriumi kalamajandusosakonna juhataja Ain Soome. „Eesti pakub kaluritele sellist e-teenust esimese riigina Euroopa Liidus, mistõttu on selle vastu huvi tundnud ka paljud teised liikmesriigid ning avaldanud soovi Eestis loodud rakenduse juurutamiseks oma riigis.“

PERK-i kaudu on võimalik esitada kohustuslikke püügiandmeid korraga nii maaeluministeeriumile kui ka keskkonnainspektsioonile. Samuti on kavas järgmise aasta jooksul luua piiriveekogude kaluritele võimalus esitada PERK-i kaudu andmeid ka politsei- ja piirivalveametile.

Mobiilirakenduse PERK arenduse projektijuht Keno Kaasiksoo sõnul on rakenduse loomisel pööratud erilist tähelepanu süsteemi kasutajasõbralikkusele. „Tegemist ei ole tüüpilise üleminekuga e-teenusele, kus pabervorm on asendatud veebivormiga. Kogu rakenduse struktuur on ehitatud üles järgides püügiprotsessi tegevusi nende loogilises järgnevuses,“ ütles maaeluministeeriumi kalamajandusosakonna nõunik Keno Kaasiksoo. „Eraldi on mõeldud vene keelt kõneleva kalurkonna vajadustele, võimaldades neil esitada andmeid vene keeles.“

Tulevikus on plaanis kuvada püügiandmeid maaeluministeeriumi kliendiportaalis, kus ettevõtete omanikud saavad vajadusel saakide kohta päringuid teha ja kogutud andmete põhjal aruandeid koostada.

Mobiilirakendus valmis maaeluministeeriumi tellimusel ja selle teostas tarkvaraettevõte LeanEst OÜ. Rakenduse maksumus oli kokku 89 000 eurot ning selle loomist rahastati täies ulatuses Euroopa merendus- ja kalandusfond 2014–2020 vahenditest.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255