Saata printerisse

Maksuhaldur tahab loobuda 35% üleliigsest büroopinnast

Kümme aastat tagasi oli MTA alles e-teenuste arendamise alguses.

Büroopinda on MTAl praegu ca 29 000 m2, siseriiklikke töötajaid 1400 inimest ehk 21 m2 inimese kohta (siia pole arvatud piiripunktide kinnisvara). Maksu- ja Tolliameti peadirektori asetäitja Timo Riismaa: “Võrdluseks, et erasektoris loetakse mõistlikuks büroopinna suuruseks 12-15 m2 inimese kohta, sõltuvalt sellest, missuguse äriga on tegemist - advokaatidel ja konsultantidel rohkem, pangatöötajatel vähem. Oleme uue strateegia (2013-2016) üheks eesmärgiks võtnud oma töötajate parema motiveerimise. Büroopinna optimaalse kasutusega saame kokku hoida majanduskulusid, ehk siis tahame jõuda tasemele 12-15 m2/in. See teeb büroopinna suuruseks ca 19 000 m2, ehk tänasega võrreldes 34-35% vähem“.

Maksu- ja Tolliamet alustas kinnisvara optimeerimist juba aasta alguses. Amet on loobunud mitmetest pindadest ja oma töötajaid ühte hoonesse kolinud üle Eesti. Suurem kokkukolimine tuleb Tallinnas 2013.a sügisel, kui valmib uus maja Lõõtsa tänaval, kus asub tööle kogu Tallinnas tegutsev MTA koosseis. Veel sel aastal kolitakse oma töötajad ühte hoonesse kokku Pärnus ja Narvas.

Timo Riismaa: “Kindel on see, et MTA ei lahku ühestki linnast, kus amet praegu klienditeenindust pakub. Nii et meie büroosid märkiv täppide arv Eestimaa kaardil ei vähene. See, et amet büroopindu vähendab ja rendilepinguid lõpetab, on majanduslikult mõistlik, sest põhjendamatult suuri kulutusi ruumidele pole vaja teha. Lisaks otsesele kinnistuskulude kokkuhoiule vähenevad ka majadevahelised logistikakulud ja paraneb juhtimine. Piltlikult öeldes on meie jalanumber 41, aga kingad jala otsas on number 48“.

MTA