Saata printerisse

Euro: maksunduse põhimõtted

Eelneva perioodi andmete esitamine

Maksuarvestuses toimub €-päeval järsk üleminek. Eelneva perioodi andmete väljendamisel lähtutakse põhimõttest, et kõikide toimingute puhul peetakse arvestust algses valuutas. Isikud esitavad krooniperioodi aruandluse kroonides ning Maksu- ja Tolliamet (MTA) teeb ümberarvestuse eurodesse konverteerimis- ja ümardamisreegleid arvestades (v.a juhul, kui esialgne arvestus oli juba tehtud eurodes).

Deklaratsioonide esitamine ja parandamine

Krooniperioodi (ehk €-päevale eelneva maksuperioodi) deklaratsioonid esitatakse ja parandatakse kroonides.

Kogu aruandlus ja kõik arveldused MTA-ga, st deklaratsioonide (käibedeklaratsioonide, tollideklaratsioonide jms) esitamine (sh arvutuskäik) ja parandamine (sh ümberarvestused) toimub maksustamisperioodil käibel olnud valuutas. Arvestuskäik tehakse kroonides ning tagastamisele või tasumisele kuuluv summa arvestatakse eurodesse vastavalt üldistele konverteerimis- ja ümardamisreeglitele.

Eelneva perioodi kohta määratavad rahalised kohustused

Mistahes varasema perioodi kohta määratud ja määratavad rahalised kohustused (trahvid, maksuteatised, maksuotsused, aruanded, deklaratsioonid, eelneva perioodi eest tagastatav või juurdemääratav tulumaksu summa) arvestatakse kroonides. Ümberarvestus eurodesse tehakse summa määramisel või tasumisel tavaliste konverteerimisreeglite järgi.
Füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) ettevõtlustulult arvestatakse avansilised summad samuti kõigepealt kroonides ja tehakse seejärel ümberarvestus eurodesse.

Ettemaksukonto saldo konverteeritakse ülemineku hetkel eurodesse üldiste konverteerimis- ja ümardamisreeglite põhjal.

Maksuvõla tasumise ajatamisgraafikud

Varem koostatud ajatamisgraafikud arvestatakse automaatselt eurodesse ülemineku ajal kehtiva kursi põhjal üldiste konverteerimis- ja ümardamisreeglite järgi. Selleks uut graafikut ei sõlmita. Alates €-päevast väljastatakse ajatamisgraafikud eurodes.
Kümme päeva enne €-päeva MTA ajatamisgraafikuid ei väljasta.

Infopäringutele vastamine

Igasugune eelneva perioodi maksuinfo, mida MTA pärast €-päeva välja annab vormistatakse kahes valuutas. Lõppsumma arvestatakse eurodes, kuid näidatakse ära ka summa kroonides.

Maksumärgid

Sigarette, mille maksumärgile on trükitud jaehind kroonides, lubatakse käibes kasutada 31. märtsini 2011. Maksumärgil kroonides väljendatud summa arvestatakse eurodesse üldiste konverteerimisreeglite järgi.